left kanilski | yazmak, kendine alışamamaktır!: denemeler#14 (13.04.10)


denemeler#14 (13.04.10)

BAZI BAZI KADINLAR

Güce tapan kadınlar tanıdım. Beyaz gibi siyahın değerine sığınmak ve onun gölgesinde mutlu olmak istediler. Hepsi de siyahın gizeminde, bitimsizliğinde ve sorgulanmayan gücünde kaybolmayı göze alan kadınlardı. Kişiliklerinin bir erkeğin ismiyle tamamlanacağını sandılar. Hala da değişmiş değiller, en azından benim tanıdıklarım.

Daima anlamsızlıktan ve can sıkıntısından kaçarak, geçen her bir anın takdis edilmesini isterler. Ayakta durmak için hârici desteklere ihtiyaçları vardır. Davetkâr ve işini bilen bir rüzgârın buyurgan hareketi, onları herhangi bir tarafa kolayca sürükleyebilir. Böylece herhangi bir yere ait oldukları hissine kapılırlar. Onlar, hayat bağlarını dâima bir erkeğe bağlamaları konusunda şartlan(dırıl)mışlardır. Bâhusus güçlü olanlarına…

Terâzide artıları ve eksileri gözden geçiren hesapçı bir insan gibi kendi menfaatlerine uygun seçeneklere yönelirler. Ama biliriz ki evdeki hesap çoğu zaman çarşıya uymaz. O yüzden de simgelerle tavlanabilir birçok kadın. Gücü, iktidarı ve mutluluğu vaat eden simgelerin veya sembollerin reddedilemez çekiciliği vardır. Belki para, belki zekâ, belki de statüdür bu. Doğanın kuralıdır bu bir bakıma. Tesadüfün ve rastlantının yok etme tehlikesine karşı kuvvetli bir kalkan gereksinir her zaman. Ve yine çoğu zaman da simgenin yahut maskenin altındaki kişi kadının beklentilerine cevap vermez. Desteğini bu kadar çabuk yitiren kadın, bu hüsrânını ne yazık ki çabuk unutur. Unutkanlığı ne kadar güçlüyse umutları da o kadar devam eder.

Birey olamayan ve kendini erkeksiz tanımlayamayan kadın, böyle olmayı kendisi mi seçmiştir, yoksa erkek egemen bir tarihin ona uygun gördüğü rolde ve boş bırakılan alanda kısıtlı özgürlüğünü mü kullanmaktadır? Bu soruya cevap vermek gerçekten zor. Ama sorunun çetinliği, tanıdığım kadınların çoğunun bu durumda olduğu gerçeğini gölgeleyemiyor. Ve simgeyle yahut sembolle tavlanabilen kadınlar oldukça da, bu fırsat erkekleri yalancı ve sahtekâr olmaya itiyor.

5 yorum:

BEN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
tutku dedi ki...

Tespit adamisin erhan! Kadinlar gercekten boyle. Ne yazik ki boyle. :(
Yazinsa cok iyi her zamanki gibi. :)

kanilski dedi ki...

ve ne yazık ki bizde yalancıyız:)hem kendimize karşı hem onlara karşı...

Didem Bilek dedi ki...

Tanıdığınız tüm kadınların mı bu özelliğe sahip olması, yoksa bu tür özelliğe sahip kadınların mı hep sizin karşınıza çıkıyor olması biraz düşündürücü...

Çok güçlü karaktere sahip olan nice kadınlar biliyorum. Bir tanesinin sizin karşınıza çıkıp tezinizi çürütmesini dilerim.

kanilski dedi ki...

Didem,

şimdiye kadar karşıma çıkanların büyük çoğunluğu güçlü karaktere sahip değillerdi... gerçi sembollerle, simgelerle tavlanmak bir kadının karakterinin acizliğine kanıt mıdır, ondan da emin değilim. sadece çoğunluktan bahsettim. ama biliyorum bir yerlerde var, hatta birkaçı hayatımdan geçti, konuştum, zaman geçirdim. belki de azınlık olmaları onları aranan yapıyordur.
yakın zamanda bir tane daha çıkmasına diyecek bir şeyim olmaz. hayran olurum. takdir ederim.